
Kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy? Jaki sprzęt wybrać?
Mówi się, że kuchnia jest sercem całego domu. To tam spędzamy najwięcej czasu, przygotowujemy posiłki, rozmawiamy, a nawet przyjmujemy gości. Warto więc zadbać o jej wystrój i wyposażenie, aby stworzyć przyjazne środowisko. Nieodłącznym elementem każdej kuchni są urządzenia AGD, a wśród nich zdecydowanie najważniejsza jest kuchenka. Przystępując do jej wyboru, musimy się zastanowić, jaki model wybrać – wolnostojący czy do zabudowy. Oba urządzenia mają swoje słabsze i mocniejsze strony. Jaki więc model powinniśmy wybrać do swojej kuchni?
Jaką kuchnię wolnostojącą wybrać?
Kuchnie wolnostojące występują w różnych konfiguracjach, dlatego wybór tej jedynej będzie uzależniony wyłącznie od naszych preferencji i upodobań. Jeszcze kilka lat temu największą popularnością cieszyły się kuchnie gazowe, w których zarówno płyta, jak i piekarnik zasilane były gazem. Obecnie, bardziej popularne są modele elektryczne lub gazowo-elektryczne, w których płyta zasilana jest gazem, zaś piekarnik energią elektryczną. Kuchnie elektryczne możemy jeszcze podzielić na dwa modele: kuchnie z płytą ceramiczną oraz kuchnie z płytą indukcyjną.
Kuchnia wolnostojąca – zalety i wady
Dostępne na rynku kuchnie wolnostojące wyróżniają się atrakcyjnym wyglądem, dlatego będą pasować zarówno do tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych wnętrz. Producenci dbają jednak nie tylko o wygląd, ale i o dodatkowe funkcje, które zwiększają możliwości urządzeń i przyspieszają proces przygotowywania posiłków. Do największych zalet kuchni wolnostojących możemy zaliczyć mobilność i brak konieczności ich zabudowania. Montaż tego typu sprzętów jest szybki i łatwy, dlatego nie powinien nikomu sprawić problemów. Dodatkowo, w razie jakiejkolwiek awarii, będziemy mieć łatwy dostęp do urządzenia – wystarczy je tylko wysunąć. Na korzyść kuchni wolnostojących przemawia również cena, ponieważ są one dużo tańsze niż płyty przeznaczone do zabudowy. Musimy się jednak liczyć z tym, że modele wolnostojące są trudniejsze do utrzymania w czystości, ponieważ kurz, okruchy i resztki jedzenia mogą gromadzić się w przestrzeni pomiędzy kuchnią a meblami.
Czym jest kuchnia do zabudowy?
Kuchnie do zabudowy różnią się od modeli wolnostojących przede wszystkim sposobem montażu. Płytę grzewczą montuje się na blacie kuchennym, zaś piekarnik pod nią, w specjalnie przygotowanej do tego celu szafce. Na ogół inne parametry są takie same, choć modele przeznaczone do zabudowy mają zazwyczaj więcej dodatkowych funkcji. Wśród kuchenek do zabudowy największą popularnością cieszą się płyty indukcyjne i piekarniki elektryczne.
Kuchnie do zabudowy – zalety i wady
Kuchnie do zabudowy są obecnie bardzo modnym rozwiązaniem, ponieważ możliwość wbudowania ich w specjalną szafkę sprawia, że kuchnia staje się bardziej spójna i nowoczesna. Na ich korzyść przemawia również brak szczelin, do których mogłyby się dostawać resztki żywności, dzięki czemu kuchnię łatwo jest utrzymać w czystości. Zabudowanie sprzętów w szafkach ma również swoje wady. Przede wszystkim są one droższe niż kuchnie wolnostojące, a ich cena jeszcze wzrośnie, ponieważ konieczne będzie zamówienie mebli pod wymiar. Oprócz tego, dostęp do takich sprzętów jest znacznie utrudniony – w razie awarii będziemy musieli rozkręcić meble, aby dostać się do urządzenia.
Piękny wystrój.