
Płyta do zabudowy – gazowa czy indukcyjna?
Jeśli spędzasz dużo wolnego czasu na przygotowywaniu posiłków dla całej swojej rodziny, powinieneś zainwestować w dobrej jakości płytę grzewczą. W sprzedaży znajdziesz urządzenia, które wykorzystują różne sposoby zasilania, jednak największą popularnością cieszą się płyty gazowe i indukcyjne. Z naszego poradnika dowiesz się, która płyta do zabudowy lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.
Gazowa płyta do zabudowy – jakie są jej zalety?
Płyty gazowe są chętnie wybierane przez konsumentów ze względów ekonomicznych. Są o wiele tańsze niż modele ceramiczne czy indukcyjne, a do tego gaz jest paliwem dość tanim, co przekłada się na niskie koszty eksploatacyjne. Zwolennicy gotowania na gazie podkreślają, że potrawy przygotowane na pełnym ogniu lepiej smakują niż te ugotowane na płycie indukcyjnej. Poza tym wiele płyt gazowych, jak choćby model Amica PG6511WPR (Aktualnie Brak, polecamy model), posiada palniki WOK. Cechują się one potrójnym płomieniem i oferują większą moc, dzięki czemu doskonale nadają się do gotowania potraw w dużych naczyniach. Warto dodać, że najnowsze modele prezentują się bardzo elegancko i nowocześnie, czego doskonałym przykładem jest płyta gazowa Amica MPGCZ 6411. Została wykonana z czarnego szkła hartowanego, jej powierzchnia jest idealnie gładka i błyszcząca, dzięki czemu będzie efektownie prezentować się w każdej kuchni.

Jakie wady mają płyty gazowe?
Wiele osób rezygnuje z zakupu płyty gazowej ze względu na kwestie związane z bezpieczeństwem. W przypadku niesprawnych instalacji istnieje bowiem ryzyko ulatniania się gazu. Nie wolno również pozostawiać otwartego płomienia, gdy nie ma nas w kuchni. Płomień szybko nagrzewa całe naczynie, więc należy uważać, żeby się nie poparzyć. Należy dodać, że choć gaz jest tańszy niż prąd, podczas gotowania dochodzi do dużych strat ciepła.
Dlaczego warto kupić płytę indukcyjną?
Z roku na roku coraz popularniejsza staje się indukcyjna płyta do zabudowy. Ze względu na swój specyficzny sposób działania, bardzo szybko się nagrzewa, a do tego zużywa niewiele prądu, co znacznie zmniejsza wydatki domowe. Płyty indukcyjne cenione są również za nowoczesne rozwiązania, np. funkcję PowerBooster, która skraca czas gotowania czy możliwość połączenia dwóch sąsiadujących ze sobą pól grzejnych. Takie płyty uznawane są za najbezpieczniejsze ze wszystkich modeli dostępnych na rynku. Podczas gotowania ich powierzchnia pozostaje zimna, a nagrzewa się jedynie konkretne pole grzewcze. Dzięki temu ryzyko poparzenia się jest naprawdę znikome. Poza tym producenci stosują w takich płytach wiele funkcji zabezpieczających. Płyty indukcyjne Amica, np. model PI 6541S4UD, posiadają funkcję HeatControl, która informuje o stopniu rozgrzania pola. Jeśli pole po gotowaniu wciąż będzie gorące, na panelu sterowania pojawi się literka H, a gdy zgaśnie, będzie to znak, że można bezpiecznie wyczyścić płytę.
Czy płyty indukcyjne mają jakieś wady?
Ze względu na sposób działania płyty indukcyjnej, wymaga ona stosowania specjalnych garnków z dnem ferromagnetycznym. Jeśli więc wymieniamy płytę gazową na indukcyjną, musimy liczyć się również z dodatkowym wydatkiem, jakim będzie zakup nowego zestawu garnków. Może się jednak okazać, że nasze naczynia będą działać na indukcji. Niektóre płyty indukcyjne, np. nowoczesny model PIT 6541 NSU od marki Amica(Aktualnie Brak, polecamy model), dysponują funkcją CheckPot, która sprawdza kompatybilność garnków. Aby się upewnić, że garnek będzie działał na indukcji, wystarczy postawić go na polu grzewczym. Płyta od razu dokona pomiaru i wynik wyświetli się na panelu sterowania.