
Jak wybrać kuchnię gazowo-elektryczną?
Kuchnia gazowo-elektryczna ceniona jest przez użytkowników za możliwość gotowania na otwartym ogniu oraz pieczenia w nowoczesnym piekarniku elektrycznym. Obecnie w sprzedaży znajdziemy bardzo dużą ilość takich kuchenek, przez co trudno jest się zdecydować na konkretny model. Aby ułatwić Wam podjęcie odpowiedniej decyzji, przygotowaliśmy ten oto krótki poradnik, z którego dowiecie się, na co zwracać uwagę, wybierając kuchnię gazowo-elektryczną.
Jaki rozmiar kuchenki – 50 cm czy 60 cm?
Kuchnie gazowo-elektryczne występują na rynku w kilku rozmiarach. Zdecydowanie najpopularniejsze są modele o szerokości 50 cm, które oferują cztery palniki gazowe. Osoby, które mają nieco więcej przestrzeni w kuchni, mogą się pokusić o zakup szerszej, 60-centymetrowej kuchenki. Takie urządzenia również dysponują czterema palnikami, ale znajdują się one w większych odstępach od siebie. Oba rodzaje kuchenek ma w swoim asortymencie marka Amica. Dostępne są one w różnych wersjach kolorystycznych, m.in. w klasycznej bieli, czerni czy kolorze inox. Jest więc w czym wybierać – ich ofertę można sprawdzić tutaj.
Jeśli dobrze poszukamy, na rynku znajdziemy także kuchenki gazowo-elektryczne o szerokości 90 cm. Są to jednak duże sprzęty, wyposażone w pięć lub nawet sześć palników. Ich cena jest dużo wyższa niż modeli standardowych.
Ile palników nas interesuje?
Musimy pamiętać, że szerokość kuchenki ściśle wiąże się z ilość palników dostępnych na płycie gazowej. Im szersza płyta, tym więcej znajdziemy na niej palników. Tak więc określenie szerokości urządzenia znacznie ułatwi nam podjęcie decyzji co do ilości palników. Zdecydowanie największą popularnością cieszy się czteropalnikowa kuchnia gazowo-elektryczna, taka jak choćby Amica 511GES3.33ZpTaFPA(Xx). Cztery palniki o różnych mocach i wielkościach w zupełności spełnią potrzeby przeciętnej rodziny. Jeśli jednak mamy wieloosobową rodzinę, warto rozważyć zakup kuchenki z pięcioma palnikami.

Kuchnia gazowo-elektryczna – jakie funkcje pieczenia?
Wybierając kuchenkę gazowo-elektryczną, otrzymujemy dwa urządzenia – nie tylko płytę grzewczą, ale również piekarnik. Dlatego powinniśmy dobrze się przyjrzeć funkcjom, jakie producent zastosował w danym modelu piekarnika. O ile termoobieg jest już raczej standardem w piekarnikach do zabudowy, tak już nie wszystkie kuchnie wolnostojące posiadają tę praktyczną funkcję pieczenia. Warto więc wybrać model, który oferuje zróżnicowane funkcje, dzięki czemu będziemy mogli przyrządzać potrawy na rozmaite sposoby. Przykładowo kuchnia gazowo-elektryczna Amica 511GES3.33ZpTaFPA(Xx) oferuje aż dziesięć funkcji grzania, w tym m.in.: termoobieg, grill, super grill czy rozmrażanie. Wykorzystując termoobieg, będziemy mogli upiec nawet dwie potrawy w tym samym czasie, a dzięki funkcji grilla, uzyskamy idealnie zarumienioną i chrupiącą skórkę.
Funkcje zabezpieczające
W sprzętach AGD liczy się nie tylko funkcjonalność i estetyczny wygląd, ale również bezpieczeństwo użytkowania. Kuchnia gazowo-elektryczna powinna więc mieć wszystkie niezbędne zabezpieczenia, tym bardziej że jednym z jej źródeł zasilania jest gaz. Zgodnie z dyrektywami wszystkie płyty gazowe muszą posiadać zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, które odcina dopływ gazu do palnika w przypadku zgaszenia lub zalania płomienia. Producenci stosują w swoich sprzętach znacznie więcej funkcji ochronnych. Kuchnie gazowo-elektryczne Amica wyposażone są również w tzw. chłodny front, dzięki czemu drzwi piekarnika nie nagrzewają się do wysokiej temperatury. Jest to praktyczne zabezpieczenie, które ochroni nas przed ewentualnymi poparzeniami.